__KARDELEN__
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

__KARDELEN__


 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesGiriş yapKayıt Ol

 

 Intra-Uterin Inseminasyon (IUI)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ayçakahraman
Admin
Admin
ayçakahraman


Kadın
Mesaj Sayısı : 1592
Yaş : 38
Nerden : istanbul
İş/Hobiler : avukat asistanı
Lakap : düriye
Ruh Halim : Intra-Uterin Inseminasyon (IUI) Kizgin10
Puan : 584800
Kayıt tarihi : 06/05/08

Intra-Uterin Inseminasyon (IUI) Empty
MesajKonu: Intra-Uterin Inseminasyon (IUI)   Intra-Uterin Inseminasyon (IUI) Icon_minitimePerş. 22 Mayıs 2008, 11:05

Semen örneğinin yıkanarak, iyi hareketli spermlerin seçilip rahim içine verilmesi işlemidir.

Bu yöntemin özelliği, hızlı hareket eden sağlıklı spermlerin seçilmesi, spermlere zararlı olan asit ortamın bertaraf edilmesi, spermin yumurtaya daha yakın bir yere bırakılması ve spermlere kadın fallop tüplerine ulaşma şansı verilmesidir.
Erkek infertilitesinde ilaç tedavisi veya operasyon, olguların ancak % 10 -l5′inde başarılı olabilmektedir, ilaç tedavisi sonuçsuz kaldığında, erkeğin spermlerinin özel yöntemlerle hazırlanarak rahim içine bir kanül aracılığı ile bırakılması düşük oranda gebelik sağlayabilmektedir. İnseminasyon yönteminde spermlerin katedeceği mesafenin kısalması sağlanmakta, hareketli olmayan ya da şekil olarak bozuk spermlerin verilmesi engellenmektedir.
Inseminasyon işlemi için taze sperm örneği kullanılır. Inseminasyon uygulaması; sperme ait hafif bozukluklarda (sayı, hareket, şekil), nedeni bulunamayan infertilitede öncelikle tercih edilir. Kadına 1-3 hafta süre ile yumurta geliştiren ilaçlar verildikten sonra ovulasyonu tetiklemek için HCG yapılır. Bu iğneden 1.5 gün sonra bir kez veya iğneden sonraki 1. ve 3. günde 2 kez olmak üzere aşılama işlemi yapılır. Bu işlemlerle sonuç alınamadığında daha ileri tedavi yöntemlerine geçilir.
Yardımcı Üreme Tekniklerinin Uygulama Nedenleri
1. Tubal faktör; tubal ve pelvik-adheziv hastalık
2. Endometriozis
3. Erkek faktörü
4. İdiopatik infertilite
5. Kadına ait yaş faktörü
6. İmmünolojik infertilite
Yukarıda bahsedilen nedenlerin varlığında daha önceki tedavi uygulamaları da gözönüne alınarak IVF veya mikroenjeksiyon uygulaması gerçekleştirilir.
IVF uygulamasına karar verilmesine rağmen işlem günü erkekten elde edilen spermin özelliği ve kadından elde edilen yumurta sayısına göre IVF yerine daha yüksek döllenme ekle etmek amacı ile ICSI uygulanabilmektedir.
Özellikle uzun infertilite süresi olan ve infertilite nedeninin açıklanamamış olduğu çiftlerde IVF ve ICSI tedavileri olası bir döllenmeme riskine karşılık birlikte yapılır. Merkezimizde kadın yumurta sayısı 5 veya daha altında ise nedene bakılmaksızın daha yüksek döllenme elde etmek amacı ile ICSI yapılmaktadır.
Daha önceki denemede normal sperm parametrelerine rağmen döllenme elde edilememiş ise, IVF işlemi ikinci kez tekrar edilmemektedir. Bu çiftlerde doğrudan ICSI işlemi uygulanır. IVF için toplanan yumurtalar özel olarak geliştirilmiş kültür ortamına yerleştirilir. Yumurta toplandıktan 4-6 saat sonra daha önce alınmış meni örneği, ileri doğru hareketlilik ve normal şekil oranına göre hesaplanarak kültür ortamında 100-300 bin arası hızlı hareketli sperm olacak şekilde miktar (volüm) hesaplanarak yumurtaların içinde bulunduğu kültür ortamlarına konulur. Spermlerin, yumurtaları kendiliğinden döllemesi beklenir. Tüp bebek yönteminin mikroenjeksiyondan en önemli farkı budur. Mikroenjeksiyon işleminde ise kötü sperm kalitesi nedeni ile spermin kendiliğinden yumurtayı döllemesi beklenmez, sperm yumurta içine enjekte edilerek döllenme sağlanır.
Dr Osman Denizhan Özgün
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Intra-Uterin Inseminasyon (IUI)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
__KARDELEN__ :: Adım Adım Sağlık :: Gebelik-
Buraya geçin: