__KARDELEN__
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

__KARDELEN__


 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesGiriş yapKayıt Ol

 

 Kadının Değerlendirilmesi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ayçakahraman
Admin
Admin
ayçakahraman


Kadın
Mesaj Sayısı : 1592
Yaş : 38
Nerden : istanbul
İş/Hobiler : avukat asistanı
Lakap : düriye
Ruh Halim : Kadının Değerlendirilmesi Kizgin10
Puan : 584800
Kayıt tarihi : 06/05/08

Kadının Değerlendirilmesi Empty
MesajKonu: Kadının Değerlendirilmesi   Kadının Değerlendirilmesi Icon_minitimePerş. 22 Mayıs 2008, 11:01

Değerlendirme, çiftlerin kadın doğum uzmanıyla infertiliteye yol açan nedenlerin ayrıntılı olarak görüşülmesiyle başlar.

İnfertilite süresi, varsa daha önceki gebelikler, uygulanmış olan tedaviler, operasyonlar (laparoskopi, laparotomi vs), adet düzeni, ilk adet görme yaşı, ağrılı adet görme, meme başından süt gibi beyaz sıvı gelmesi, ilaç kullanım durumu, bugüne kadar kullanılan korunma yöntemleri, geçirilmiş enfeksiyonlar (tüberküloz, hepatit vs), alışkanlıklar (alkol, sigara vs) değerlendirilir.
Daha önceden yapılmış kan tetkik sonuçları, çekilmiş olan filmler, ameliyat raporları ve kullanılan ilaçlara ait reçetelerin yanınızda getirilmesi, değerlendirmelerin kısa zamanda sonuçlandırılması açısından yararlı olacaktır.
KADININ DEĞERLENDİRMESİNDE İSTENİLEN TETKİKLER

Kadının durumuna göre istenen tetkikler farklı olmakla birlikte;
1. Hormon tetkikleri,
2. Serolojik inceleme,
3. Pelvik muayene,
4. Servikal smear, kültür, taze preparat, gram boyama, klamidya, mikoplazma yönünden araştırma.
5. Patolojik inceleme,
6. Pelvik USG istenebilir, USG’nın sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur ve bu bakımdan defalarca tekrarlanabilir.
7. USG ile iç genital organların durumu, rahimin yapısı, yumurtalıklar ve yumurta gelişimi izlenebilmektedir.
8. Histerosalpingografi (HSG): infertilite olgularında tüplerin açıklığını ve görevlerini yerine getirme yeteneğine sahip olup olmadığını saptamak için HSG (ilaçlı rahim filmi) ve laparoskopi (ışıklı aygıt yardımı ile göbekten karın içinin gözlenmesi) en sık başvurulan yöntemlerdir. HSG’de rahim ağzında yetmezlik, tüberküloz, gelişmemiş rahim, adenomyozis, myom nodülleri, rahim içi polipler ve rahim anormallikleri kolaylıkla tanımlanabilmektedir.
9. Laparoskopi: Soğuk ışık kaynağı ile aydınlatılan fiberoptik bir sistemin, karın boşluğuna sokularak, karın içi organlarının tetkik edilmesi işlemidir. Genel anlamda HSG’ de kuşku veren olgularda, nedeni açıklanamayan infertilitede, genital organ anomalilerinde, dış gebelik kuşkusu olan kadınlarda, endometriozisde, jinekolojik tümörlerin tanı ve izlenmesi amacıyla, ayrıca açıklanamayan pelvik ağrı ve adet görememe durumlarında tanısal ve/veya tedavi amacı ile uygulanır.
10. Histereskopi; Fiberoptik ışık kaynaklı cihazların rahim ağzı yoluyla rahim boşluğuna sokularak rahim içinin endoskopik olarak incelenmesidir. Eğer HSG’de rahim boşluğunun kenarlarında düzensizlikler veya dolma defektleri saptanacak olursa, rahimde şekil bozukluğu veya yapısal bozukluk söz konusu ise, rahim içi yapışıklıkların değerlendirilmesi ve tedavisi gerekiyorsa, myom ya da rahim içi poliplerinin tanısı ve tedavisi yapılacaksa histeroskopi uygulanır.
Dr Osman Denizhan Özgün
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kadının Değerlendirilmesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
__KARDELEN__ :: Adım Adım Sağlık :: Gebelik-
Buraya geçin: